Schone Waal Nijmegen – Net als bij de BOB, spreek af: we ruimen op!

150811 schone WaalIn het kader van ons Plastic Soep project zijn wij dinsdag 11 augustus aan de slag gegaan met het opruimen van afval langs de Waal. Bij hotel Courage, uitvalsbasis voor actie schone Waal, werden we door de organisatoren: Damiaan, Jeroen en Manja, voorzien van handschoenen, prikstokken en vuilniszakken.

De meeste van ons zijn erg geschrokken van de rotzooi die rondslingert op het strand in de berm en tussen de kribben. Karin vond het shocking om op een klein stukje Waalstrand zo veel zooi te zien liggen: plastic flessen, lege blikjes, allerlei soorten verpakkingsmateriaal en een wegwerp barbecue. Andere bijzondere vondsten waren een kilo vlees, schoeisel, inlegzolen en een door Cor gevonden parasolvoet. Maar liefst 20 zakken vol afval was de oogst van anderhalf uur opruimen.

IMG_1221Heino was niet zo verbaasd over de rommel die mensen achterlaten. Hij is van mening dat sommige mensen graag tussen de rotzooi liggen en een prullenbak op 5 meter afstand is te ver weg. Het heeft volgens hem alles met opvoeding te maken, hetgeen vraagt om heropvoeding en/ of om rolmodel te zijn. Dat waren wij die avond zeker. Zowel voor de mensen die we onderweg tegenkwamen, die onze actie zeer konden onderschrijven, als voor de mensen met wie we een gesprek aanknoopten over het opruimen van je eigen rotzooi en het gevaar van plastic voor dier en mens. We serve ten voeten uit! Volgens Gerard werkt het opruimen in de buitenlucht verslavend. Hij gaat ons zeker nog een aantal keren uitnodigen om in actie te komen. Als het aan hem ligt, gaan we voor de gouden Knijper!

 Het thema wel of geen prullenbakken werd nog uitgediept. Volgens de organisatoren van actie schone Waal nodigt een prullenbak niet uit tot opruimen. Integendeel, de meeste rotzooi ligt naast de prullenbak. Mensen moeten restanten en afval gewoon mee naar huis nemen. Er is een duidelijk verschil waarneembaar tussen wandelaars en luilakken. Het laatste woord spreekt voor zichzelf. Na gedane arbeid hebben we enorm genoten van het fenomenale uitzicht over de Waal vanuit het appartement van Judith. Niet alleen van het uitzicht overigens, ook van de welverdiende wijn en de heerlijke hapjes!